4 Ağustos 2014 Pazartesi

Sumağın Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Sumak ve Sumak Ağacı: Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde çalılık ve dağlık alanlarda doğada kendiliğinden yetişir. 3 metre uzunluğa kadar yükselebilen, çiçekleri sarımtırak yeşil, yaprakları koyu kızıl renklerde, çalı tipi bir ağaçtır­.

Sumağın Faydaları: Ekşi tadıyla iştah açan bir baharat türüdür­.

Hazmı kolaylaştırır ve ishali durdurur­.
Kandaki şeker oranını düşüren  sumak, şeker hastaları için yararlıdır­.
İdrar kaçır­ma hastalığın­da faydalıdır­.
İyi bir antioksidandır. Kansere karşı koruma sağlar.
Mikropları öldürür­.
Damarları büzerek kanamayı durdurmaya destek olur­. Bu etkisi ile kanamalar­da faydalıdır­.
Ateş düşürücüdür­.
sumağın faydaları

Sumak Nasıl Kullanılır? Genellikle baharat amaçlı kullanılır­. Özellikle kokuyu azalttığın­dan ve çok güzel bir aroma verdiğinden soğan salataların­da tercih edilmektedir­. Tadını güzelleştirdiği için dolma ve mercimek köftesi gibi yiyeceklere de katılır. Sağlık açısın­dan da faydalı bir bitki çeşidi olan sumak bitkisi­nin yaprağı suyla kaynatılıp içilerek veya gargara olarak kullanılır­. 100 gram sumak, 1 litre kaynar suda yaklaşık 10 dakika bekletilerek çay olarak da demlenip içilebilir ya da soğuduktan sonra bu su gargara yapılabilir. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir­. Sumak kaynatılıp suyu içildiğinde zehirlenmelerde yararı olur­. Yüksek tansiyonu olan hastalara önerilmez­. Sumağı çok tüketmek kabızlığa neden olabilmektedir.