2 Mart 2016 Çarşamba

Çavdarın Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Çavdarın yararları nelerdir?

Çavdar; buğday, arpa, mısır, yulaf ve benzeri hububatlardan bir tanesidir. Tahıl bitkisidir. Kış aylarına en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek alanları, kumlu ve gergin olmayan topraklarda yetişir. Özellikle 1-2 metre uzunluğunda olan çavdarın görünüşü arpaya çok andırır. Taneleri buğdaya nazaran daha ince uzun, çiçeği saran kabukları daha dar, kılçıkları da baya kısadır. Çavdarın bir çok yararı vardır.

- Bol lif içerdiğinden kilo vermede çok faydalıdır.
- Çavdarlı yiyecekler bağırsakları düzenler ve çalıştırır.
- Safra kesesinde taş oluşmasını önlemektedir.
- Yapılan çalışmalarda, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu anlaşılmıştır.
- Bağırsak kanseri ve kan dolaşım sistemi hastalıklarına yararlıdır.
- Menopoz ve menopoz sonrası dönemlerde kolesterol kontrolüne yardımcı olur.
- Göğüs kanseri hastalarına önerilir.
- Çavdarda, çok yararlı olan selenium, magnezyum, mangenez, fosfor mineralleri vardır.

İlgili aramalar: çavdarın faydaları, çavdar nelere iyi gelir, çavdarın yararı