27 Nisan 2016 Çarşamba

Kuşburnunun Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Kuşburnu nedir?

Kuşburnu bitkisinin bilinen başka isimleri de İtburnu, Gül burnu, Gül elması, Yaban gülü , Köpek gülüdür. Gülgiller ailesindendir. Uzunluğu 3 ve 4 m yi bulabilir. Kuşburnu yol kenarları, otlaklar, çimenlikler, orman kenarları ve yüksek yerlerde kendiliğinden yetişir. Çalıyı andıran bir bitkidir. Genelde üzeri sarıyı andıran yada kahve tonlu dikenlerle sarmalanmıştır. Yaprakları bir taneli 5 v 7 daldan oluşur. Kanat yaprakları yumurta biçiminde kenarları çarklı ve küçük saplıdır. Çiçekleri kalp biçiminde beyazı andıran pembe tondadır. Meyveleri koyu kırmızı tonda yumurta biçimdedir. Anavatanı Türkiyedir. Zamanla dünyanın diğer ülkelerine dağılmıştır. Son günlerde Batı Avrupa’dan Doğu Türkistan’a kadar bir çok bölgeye ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmıştır. Ülkemizin Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgesinde daha çok, Ege ve İç Anadolu bölgesinde ise nadiren yetişir. Sonbaharda toplanan meyveleri, güneşli, kuru ve hava alan yerlerde iyice yıkandıktan sonra kurutulur. Kuşburnunun içerisinde en çok c vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri vardır. Kuşburnu meyvesi, Anadolu’da taze veya kurutulmuş olarak satılır. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılabilir.

kuşburnunun yararları


Kuşburnunun Yararları

- Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.
- Bedene güç verir.halsizliği yorgunluğu geçirir.
- Bağırsakları çalıştıran bir ilaç gibidir.
- Tonik işlevi görür.
- Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı koruyor.
- Hafif bir doku ve damar büzücüdür.
- İshal durdurucu etkisi vardır.
- Safra kesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kuşburnu Çayının Hazırlanışı: 2,5 şeker kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya katılır ve kaynatılır. Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha bekletilir. Süzülerek içilir.

İlgili aramalar: kuşburnunun yararları, kuşburnunun faydaları nelerdir, kuşburnu çayı nasıl hazırlanır